Rendhagyó történelemóra Kertai Zalán festményeivel

admin

Megjelent a Kertai Zalán képeit tartalmazó 2020-as falinaptár. A naptárban felhasznált eredeti olajfestményeket bemutatva tartott előadást a magyar történelem nagy alakjairól Molnár Attila a csenkei alapiskolában november 28-án.

Tíz évvel ezelőtt Aranyossy Szabolcs a Magyar Megmaradásért PT elnöke indította el a történelmi témájú falinaptárak megjelentetését, tudtuk meg Molnár Attila hagyományőrzőtől, a Csenkey Baranta vezetőjétől. Az volt a cél, hogy a magyar történelem olyan eseményei is az emberek tudomására jussanak, amelyek az iskolai tananyagból hiányoztak. 2016-ban Kertai Zalán képeivel jelent meg a naptár, majd a 2018-tól megjelentek mindegyikében Kertai festményei láthatók.


Ezeknek a kiadását támogatta a csenkei Molnár Attila, aki a legújabb naptár gondozását már teljes mértékben felvállalta. Míg az elsőkben még több történelmi kor is helyet kapott, 2018-tól már egy téma köré csoportosultak a festmények. “Amikor Felvidék és Erdély jelentették Magyarországot” a címe az új naptárnak.


Tavalyelőtt a szittyák és a hunok, tavaly pedig a honfoglalás előtti magyar történelem nagy alakjai jelentek meg a nagyméretű falinaptár lapjain. A 2020-as kiadás egy időben szűkebb kort, a kuruc időket jeleníti meg.

A munkánk lényege, hogy megismertessük a magyarok nagy tetteit a mostani generációkkal, hogy büszkék lehessenek őseikre – mondta Molnár Attlila, aki időről időre az iskolákba is beviszi Kertai Zalán festményeit és azok segítségével tart rendhagyó történelemórákat az egyes korokról.

Általában az iskolák felső tagozatos diákjainak ad elő, és az előadásait korabeli fegyverek bemutatásával teszi még élvezhetőbbé. Lakóhelyén, Csenkén csak alsó tagozattal működik az alapiskola, de ennek ellenére a csenkei gyerekek is meghallgathatják minden évben a történelmi előadást.

Molnár Attila megjegyezte, nemcsak iskolákba, de bármilyen közösségbe elviszi szívesen és ingyenesen a képes történelmi előadásokat.

 

Forrás: Ma7.sk

Fotók: Szabados Kati