Bemutatkozás

A kortárs katonai és történelmi hagyományőrzés látványvilágában én is megtaláltam realisztikus művészként a saját szerepem. Munkáimban többnyire a magyar harcművészet ezeréves lapjait elevenítem föl, de más népek hadtörténelme sem áll távol tőlem.

Alkotásaim hatására az érdeklődő jobban beleélheti magát a korba, mert a festőileg talán felemelőbb, mint pusztán a modellizált kortörténet. Így lett létjogosultsága a mában annak a realizmusnak, amit létrehoztam. A művészi térbeli és időbeli utazásra invitálom közönségét, cikázva a hadtörténelem ismert és ismeretlen alakjai között.

Békéscsabán születettem de Debrecenben nőttem fel. Néhai édesapám neves tervező építőművész volt, édesanyám építész főiskolai tanár, műemlékvédelmi felügyelő volt, ma már nyugdíjas városvédő. Kisgyermekkorom óta mindig rajzoltam otthon fantáziából és különböző rajzkörökben. A Debreceni Református Gimnáziumban érettségiztem és közben a Medgyessi művészeti rajzkörben látvány utáni rajzot és fény-árnyék kiemeléses festészetet tanultam Lukács Gábor és Bíró Lajos festőművészektől.

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen a mestereim Molnár Sándor /absztrakt organikus stílusú/és Klimó Károly /expresszionista/ festőművészek voltak.Az absztrakt festészet minden rejtelmét kitanulva a fotorealizmus felé léptem tovább.

Festészeti és grafikai tanulmányok végtelen sorával alakítottam ki festészeti stílusomat és érdeklődési körömet. Sok-sok megtorpanással, töretlenül a realisztikus kifejezés vált a sajátommá. Ehhez kapcsolódott a történelem iránti szerelem. Festészeti szempontból a legjobban Caravaggio, Frans Hals, Velázquez, Géricault, Delacroix, Jan Matejko és a magyarok közül Csernus Tibor hatottak rám.Később nagy rajongója lettem a francia Edouard Detaillenek és a magyar megfelelőjének Vágó Pálnak. Kisgyermekként anyai nagyapjától, aki az ősi magyar rovásírás tudósa volt, sokat hallott szkíta-hun-avar magyar őseinkről és turáni testvérnépeinkről.

Eleinte főleg rézkarc finomságú grafikáimon, majd lendületes, erőt sugárzó olajfestményeimen (újabban akrilképeimen) tűnnek fel harcosok, történelmi hősök, vezérek. Mindig a cselekvő embert helyezem vizsgálódásom központjába, portréimon a magyar festészetben először elevenednek meg ilyen életteli közelségben mitikus és honszerző daliás őseink, rokonnépeink hősei.

Figyelmem 1997-től fordult a magyarság és testvérnépei ősműveltsége és történelme, legendái és harcművészete felé. Kiemelt témáim közé tartozik a magyar őstörténet és az 1848-49-es szabadságharc, hazánk hadtörténelme fűszerezve a magyarság világtörténelmi kötődéseivel, de szívesen kalandozok más népek hadtörténelmében is.

Csaknem harminc éve festek már.  Szellemi kalandra hívom mindannyiunkat, hogy a képeim tanulmányozása során bepillantsunk ősi kultúránk mélységeibe, beleszippantsunk abba a légkörbe, amely legendássá vált eleinket lengte körül. Festményeim, grafikáim tárgya mindig az ember, mint a történelem küzdőtereinek hőse, aki a múlt titokzatos legendáiból vagy a fantázia világából bukkan elő.

Kertai Zalán