Kertai Zalán, a hagyományőrző festőművész (az MHKHSZ cikke)

admin

A történelmi festészet napjainkban már nem olyan jellemző hazánkban, mint a múlt században, pedig a gazdag történelmi múlttal rendelkező országokban, mint Franciaországban, Angliában, Oroszországban, de még az USA-ban is, töretlen a népszerűsége. Az elmúlt évtizedek egyik legkiválóbb alkotóját, Somogyi Győzőt, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus- és festőművészt mindenképpen megemlítem, hiszen a történelmi viseletek kutatása, megrajzolása és megfestése a mai magyar hagyományőrzés alapjait szolgáltatta, a legtöbb újonnan létrejött csapat az Ő könyveiből, rajzaiból indult ki a felszerelések elkészítésénél, a hagyományőrző társadalom rengeteget köszönhet neki.

Napjaink egyik legkiválóbb alkotója Kertai Zalán festőművész, aki az ezeréves magyar hadtörténelem és harcművészet, illetve a jelenkori magyar katonai hagyományőrzők látványvilágának ábrázolója. Természetesen ő is Somogyi Győző könyveit lapozgatta gyerekkorában és nagy hatással volt rá a mester.

Grafikáin, olajfestményein és akril képein az ősmagyar kultúra ábrázolásától az 1956-os forradalomig minden jelentősebb korszakkal foglalkozik, így honfoglaló eleink, a végvári korszak vitézei, kurucok, betyárok, huszárok, honvéd gyalogosok és tüzérek mind-mind feltűnnek harcjeleneteiben és portré festményein.

A magyar hadtörténelem mellett a világtörténelem érdekesebb korszakaiból is merít, egyik kedvenc megjelenített eseménysorozata például az amerikai polgárháború. A hadtörténelem megjelenítése mellett újabban virtuális korunk igényeinek megfelelően a fantasy világába is elkalandozik.

Életszerűen ábrázolásait tekintve az ember önkéntelenül is beleéli magát a megfestett történelmi korszakba, benne találja magát a csatajelenetekben.

Zalán maga is hagyományőrző, többször találkozhatunk vele a 48-as szabadságharc csatáiban, ahol betyár szabadcsapatok tagjaként harczol velünk. Egy ilyen eseményen történt beszélgetésünkkor derült ki, hogy feleségem nagyapja, Kiss Zoltán ejtőernyős százados és Zalán nagyapjának öccse, Pataky Géza a magyar katonai ejtőernyőzés történetének hősei, és a világháborúban jó barátok, kiváló bajtársak voltak.

Zalántól így első megrendelésem Kiss Zoltán portréja volt, amelyet a festészeti stílus engedte legnagyobb precizitással, a korhűség lehető legnagyobb mértékű betartásával készített el. A kitüntetéseket, fegyvernemi jelzéseket is külön egyeztettük, a jól beazonosíthatóság fontos a történelmi festészetben.

Azóta több festményt is készített számomra és mindig lenyűgözött művészi meglátásaival, pontosságával, ötleteivel és rendkívüli gyorsaságával. Akkor ajánlottam neki, hogy munkásságát mutassuk be egy weboldalon, ahol történelmi korok szerint tematikusan csodálhatók meg festményei. A honlap elkészült, mindenkinek szívből ajánlom megtekintésre: kertai.hu címen található.

Megrendelői között szép számban vagyunk katonai hagyományőrzők, így sok festményén ismerős arcok köszönnek vissza ránk és megörökítésükkel tevékenységünk művészetileg is fennmarad az utókor számára is.

Festményei a történelem oktatás és ismeretterjesztés kiváló eszközei, számos könyvet, magazint és kiadványt díszítik festményei, illusztrációi. Művészi tevékenysége történelmi és katonai hagyományaink megőrzésében és továbbadásában is egyre inkább fontos szerepet játszik.

Mindenkinek szívből ajánlom alkotásainak megtekintését és egyedi igények szerinti portrék, csapatképek, harczi jelenetek elkészíttetését!

 

Berlinger Gábor
az MHKHSZ alelnöke,
a Budai 2-ik Honvédzászlóalj parancsnoka

 

Forrás: MHKHSZ weboldala